Op de achtergrond een SprekersMentor, altijd beschikbaar voor onafhankelijk advies en assistentie. Een rustig gevoel.

Maak een QUANTUMLEAP in uw ontwikkeling als spreker.
Investeer tijd en gebruik mijn meerwaarde voor uw groei.
AB?D ZakelijkSpreken  Benedendorpsweg 39  6862WC Oosterbeek   026 334 2839   06 273 65 297
OnLine Valkuilen
06/01/2022
Camera - microfoon - locatie.
Het zijn echte mensen die naar je kijken
Begrijp goed dat de kijker/deelnemer andere opties heeft
Laat je achtergrond niet je ....
Verminderde focus.
Lees hier meer.

Nu OnLine presenteren
06/01/2022
Ineens was er de doorbraak: het was de enige mogelijkheid om met anderen van huis uit samen te werken. Het lukte, wat onwennig, om gewoon een aantal individuen op verschillende locaties met elkaar te verbinden. Hoera!?? C maakte digitaal communiceren tot noodzaak. In veel situaties blijkt het effectief en is het een standaard geworden.
Inmiddels is er een tsunami van webinars.
Lees hier meer.

Ervaringen 2
28/10/2021
Ik ben terug op de universiteit waar ik lang geleden studeerde. Nu ben ik er als alumnus bij een viering. Een programma met presentaties en gelegenheden om oud-studiegenoten te ontmoeten. Natuurlijk ben ik benieuwd naar de presentaties, niet zo zeer naar de inhoud maar wel naar de manier van presenteren. Wat is er in die jaren veranderd? Hoe presenteren de topmensen van de universiteit?
Lees hier meer
Vooraf opgenomen
27/05/2021
Webinar, een klant/leverancier presentatie. De presentatrice verontschuldigt zich: haar collega kan niet aanwezig zijn, dus geen live presentatie maar de presentatie is vooraf opgenomen.
Lees hier meer

Een keer en niet meer!
16/05/2021
Online optreden vraagt goede faciliteiten, bij online presenteren is het essentieel. Zonder,  loop je de kans dat je veel slechter overkomt bij degenen waarmee je dan contact hebt dan dat je bent. Dit is niet nodig, maar het vraagt wel kritisch naar je faciliteiten kijken.
Lees hier meer

Wereldtop
14/05/2021
Ineens is het de enige manier om je boodschap te communiceren. En hoe lang nog? In ieder geval is het een vorm die je voorlopig zult moeten beheersen.
Een tekst over presenteren door de wereldtop.
Hier meer

Wat doe je met 'adviezen' uit de krant?
19/02/2021
In krant en bladen kom je ze tegen: "adviezen van deskundigen". Omgaan met spreekangst - Wat doe je als er iets niet helemaal volgens planning gaat? - Een ijzersterke opzet - Iedereen overtuigen en enthousiast maken - Spreken als Obama - enz. enz.. Wat moet je ermee?
Lees hier meer.

Blog
OnLine is geen hype!
06/01/2022
Online presenteren is duidelijk geen hype; de groei van het aantal webinars is overweldigend. Met duidelijk meer bezoekers dan de fysieke beurzen, congressen, seminars, noem maar op.
Voor de zakelijke spreker is het omschakelen naar online presenteren een enorme uitdaging. Het vraagt een upgraden van je vaardigheden om gebruik te kunnen maken van de voordelen van deze nieuwe virtuele situatie.
Lees hier meer.

Zakelijk van OldSchool naar OnLine presenteren
06/01/2022
Hoe kun je de voordelen van OL benutten? Hoe kun je de nadelen ervan verminderen of opheffen?

Zakelijk gezien staat bij beide, OS en OL, voorop dat na afloop door de deelnemer iets gedaan wordt. Het gaat om de route naar de DMU: via de deelnemer maar het kunnen ook anderen zijn die als intermediair een rol hebben. Een of meer elementen uit de presentatie, de spreker zelf of het bedrijf/de organisatie, die dichter bij de DMU van de doelgroep moeten komen.
Lees meer in deze lange tekst.

Pitchen - tips en structuren
01/10/2021
Pitchen: Meest innovatieve student 2021
Geweldig als je de kans krijgt om voor een deskundige jury, na geholpen te zijn door professionals, je project kunt pitchen. Met een flinke prijs in het vooruitzicht. Ik dacht na over pitchen, tips en structuren die gemakkelijk te gebruiken zijn. Of gewoon als inspiratie of als check als jij de kans hebt om te pitchen!
hier meer

Is dit een ontwikkeling?
27/05/2021
De presentatrice sprak vol energie en enthousiasme, was opgewekt. Ze deed dit vanuit haar natuurlijke habitat, waar ze zich thuis voelde.
Lees hier meer

Het komt steeds vaker voor
20/05/2021
Ik kijk veel naar online presentaties, ik gebruik dit als basis voor mijn adviezen.
Het komt niet zo vaak voor, maar bij een recente presentatie noteerde ik:
Lees hier meer

Opschieten
14/05/2021
Online presenteren was in de C tijd de enig haalbare vorm.

Online presenteren is nieuw, je bent het waarschijnlijk gaan doen zonder veel voorbereiding. Ik heb jouw laatste online presentatie niet gezien maar wel die van veel anderen. Bij verreweg de meesten is de online presentatie een old-school presentatie, zittend vanachter een computer thuis of op kantoor. Ik werd er niet blij van!
Lees hier meer