Maak een QUANTUMLEAP in uw ontwikkeling als spreker.
Investeer tijd en gebruik mijn meerwaarde voor uw groei.
AB?D ZakelijkSpreken  Benedendorpsweg 39  6862WC Oosterbeek   026 334 2839   06 273 65 297
Een keer en niet meer!
08/05/2021

Na het terugkijken van je eerste online presentatie ben je helemaal klaar voor acties om je performance te verbeteren. En als je jezelf niet kunt terugkijken dan helpt het bekijken van anderen waarschijnlijk ook!

Online optreden vraagt goede faciliteiten, bij online presenteren is het essentieel. Zonder,  loop je de kans dat je veel slechter overkomt bij degenen waarmee je dan contact hebt dan dat je bent. Dit is niet nodig, maar het vraagt wel kritisch naar je faciliteiten kijken.

Een: De verlichting van je gezicht. Deze moet en voldoende sterk en met voldoende contrast met de achtergrond zijn.
Twee: Let op met je achtergrond, die kan aan kijkers informatie geven die je liever niet hebt.
Drie: Iets minder belangrijk is een camera waarbij je gemakkelijk in de lens blijft kijken. Het vraagt een camera die je voor je belangrijkste scherm staat. Beide op ooghoogte.
Vier: Een extra is een opzet waarbij je veel bewegingsvrijheid hebt en niet gedwongen bent om op je stoel te blijven zitten. Staand presenteren is veel overtuigender dan zittend.

Waarom is dit zo belangrijk? Bij online presenteren is je lichaamstaal en stem veel belangrijker dan bij old-school presenteren. Het vraagt meer dynamiek en meer expressie en die moeten wel zichtbaar en hoorbaar zijn!

Meer in OPSCHIETEN

Wat doe je met 'adviezen' uit de media?
19/02/2021

Wat moet je ermee? De adviezen zijn zelden eyeopeners, je hebt het eerder gelezen/ gehoord.

Kun je met een 'kranten-advies' echt wat doen? Als voor jo het antwoord 'ja' is, dan heb je tot nu toe zitten slapen, je bent niet erg actief met spreken/ presenteren bezig geweest. Kranteninformatie is zelden van een niveau waarmee de professional wat aan heeft.
En bij 'nee' ? Ben je dan OK als zakelijke spreker? Dat moet jezelf maar invullen. Loop dan wel even een checklijstje door. Doe een APK voor sprekers.

Als zakelijk spreken belangrijk/ relevant voor je is, is zo nu en dan een APK voor sprekers nuttig. Mogelijk een opfrissing of vervanging van verouderde - versleten onderdelen. Op jou gericht, niet uit de krant!

                                                Closed Loop Presenteren©


Blog
Het komt steeds vaker voor
20/05/2021

Het komt niet vaak voor, maar bij een recente presentatie noteerde ik:
P Kijkt veel in lens
P Spreekt met dynamiek – in flink tempo
P Spreker is in groot beeld
P Spreker staat en beweegt vrijdag
P Improviseert veel
P Tegen achtergrond met boodschap
P Sheets met 50% beeld
V Erg snel, weinig herhalen
P= prima-zo moet het
V= verbeteren is mogelijk
Zakelijk: Deze mevrouw maakte indruk en ik weet hoe ik haar kan bereiken.
Opschieten
16/05/2021

Online presenteren was in de C-tijd de enig haalbare vorm.

Online presenteren is nieuw, je bent het waarschijnlijk gaan doen zonder veel voorbereiding. Ik heb jouw laatste online presentatie niet gezien maar wel die van veel anderen. Bij verreweg de meesten is de online presentatie een old-school presentatie, zittend vanachter een computer thuis of op kantoor. Ik werd er niet blij van!

De voordelen van online zijn indrukwekkend en betekenen dat deze vorm in de toekomst veel gebruikt zal worden. Het beheersen ervan wordt een vanzelfsprekende competentie voor iedere Young Professional.

Zakelijk gezien gaat het bij iedere presentatie om het effect: wat doet de doelgroep na afloop, ‘morgen’, met de informatie. Bij online is anders dan bij old-school presenteren de techniek een belangrijke factor. Het audiovisuele bepaalt in sterke mate hoe je presentatie wordt ontvangen. Het vraagt faciliteiten die je in staat stellen om als professional over te komen, om de beperkingen van online communiceren te beperken en de mogelijkheden ervan te benutten.
Het belangrijkste is dat je je lichaamstaal kunt gebruiken. Je stoel is daarbij een valkuil, voor je het weet verlies je je natuurlijke levendigheid. Een stoel op wieltjes waarop je kunt draaien en bewegen is een minimum. Staand kunnen presenteren is state of the art.

Daarnaast is het erg belangrijk dat je veel in de lens van de camera kijkt. De kijker die geen oogcontact met je heeft, haakt gemakkelijk af. Het gebruik van je eigen computer is daarbij een valkuil. Het vraagt heel veel inspanning om in de lens te kijken als vlakbij op het scherm informatie staat die je nodig hebt of in de gaten moet houden. Als je online improviserend presenteert lukt het mogelijk, maar als je je tekst nodig hebt wordt het gemakkelijk een voorlezen.
State of the art is een aparte camera die tussen de spreker en het scherm geplaatst is.  Een teleprompter of autocue is ook mogelijk, het ermee werken vraagt training. Voor je het weet praat je te snel, in een, saai, constant tempo, vermijd je improvisaties. Je geloofwaardigheid is foetsie! Waar is je deskundigheid?

Word vervolgt